flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові охоронці Харківщини ефективно протидіють незаконному проникненню заборонених предметів до судових установ

02 липня 2024, 11:32

Судові охоронці Харківщини запобігають пронесенню відвідувачами до судів  сотень небезпечних предметів. Йдеться про ножі, зброю, електрошокери, балончики сльозогінної дії тощо. Через наслідки повномасштабного вторгнення, кількість таких фактів постійно зростає.

 

З початку поточного року було виявлено та заборонено до пронесення 24 118  предметів, які несуть потенційну загрозу безпеці учасників судового процесу. Серед них:

u вогнепальна зброя — 641 одиниця;

u бойові патрони — 8 274 одиниці;

u пристрої для відстрілу патронів (гумові кулі, пневматична, газова, травматична зброя) — 602 одиниці;

u ножі — 4 302 одиниці;

u електрошокові пристрої — 48 одиниць;

u балончики зі сльозогінною та дратівливою речовиною — 2 449 одиниць,

u піротехнічні засоби — 5 одиниць;

u інші заборонені предмети — 609 одиниць.

 

Протягом першого півріччя 2024 року кількість виявлених ножів склала 4 302 одиниці. Це на 58% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

 

Виявлення вогнепальної зброї зросло на 16,8 %, а пристроїв для відстрілу патронів, споряджених гумовими кулями, газовою чи травматичною зброєю — на 14 %.

 

Статистика показує, що кожен четвертий відвідувач міських судів Харкова бере з собою до суду предмети, що становлять загрозу. В обласних судах цей показник нижчий — кожен п’ятнадцятий.

 

Найбільше заборонених предметів беруть із собою відвідувачі Харківського апеляційного суду, Харківського окружного адміністративного суду, а також Київського, Дзержинського, Комінтернівського, Московського, Жовтневого, Ленінського районного суду та Чугуївського міського суду. Мінімальну кількість таких фактів зафіксовано в районних судах області: Лозівському, Люботинському, Барвінківському, Красноградському, Нововодолазькому, Сахновщинському та Краснокутському районних судах.

 

Тим часом число повідомлень про замінування у першому півріччі 2024 року знизилось 33.5% і склало 12 повідомлення.

 

Служба судової охорони закликає громадян утримуватися від пронесення до судових установ предметів, що становлять загрозу для життя, та дотримуватися правил перебування у судових установах для забезпечення безпеки всіх учасників судового процесу.