flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Балаклійським районним судом Харківської області ухвалено вирок за колабораційну діяльність

02 жовтня 2023, 13:50

29 вересня 2023 року Балаклійський районний суд Харківської області розглянув у спрощеному провадженні в залі суду кримінальне провадження за обвинуваченням уродженки м. Балаклія Харківської області; громадянки України; з повною вищою освітою; офіційно не працевлаштованої; раніше не судимої, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111-1 Кримінального кодексу України.

Як вказано у повідомленні суду, 23 червня 2022 року обвинувачена добровільно уклала трудовий договір з представником роботодавця в особі так званого голови окупаційної адміністрації держави-агресора – тимчасової цивільної адміністрації м. Балаклія Харківської області, що діяв на підставі наказу так званого голови окупаційної адміністрації держави-агресора – Ізюмської тимчасової цивільної адміністрації, про прийняття його на роботу на посаду «начальника юридичного відділу» в окупаційній адміністрації держави-агресора – так званій тимчасовій цивільній адміністрації м. Балаклія Харківської області.

Працюючи в окупаційній адміністрації держави-агресора до 08 вересня 2022 року, до деокупації, обвинувачена фактично займала посаду не пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, виконуючи обов'язки секретаря у відділі діловодства окупаційної адміністрації держави-агресора за адресою: Харківська область, Ізюмський район, м. Балаклія, вул. Жовтнева, буд. 18, опрацьовувала та реєструвала вхідну кореспонденцію, що надходила на адресу окупаційної адміністрації держави-агресора, приймала заяви з приводу вирішення соціально-побутових питань, які в подальшому передавала до керівництва окупаційної адміністрації держави-агресора.

Суд кваліфікував дії обвинуваченої за частиною 2 статті 111-1 Кримінального кодексу України, як добровільне зайняття громадянином України посади, не пов'язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора.

Обвинувачену визнано винуватою у пред'явленому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 111-1 Кримінального кодексу України та призначено їй покарання – позбавлення права обіймати посади в органах державної влади, державного управління, місцевого самоврядування, правоохоронних органах, судах, органах, що надають публічні послуги на строк 10 років, без конфіскації майна.

Вирок суду не набрав законної сили. Відповідно до ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 Кримінального процесуального кодексу України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили.