flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Національна школа суддів України провела для судових охоронців Харківщини семінар з антикорупційного законодавства та практики його застосування

16 лютого 2024, 09:39

Національна школа суддів України провела для судових охоронців Харківщини семінар з антикорупційного законодавства та практики його застосування

 

Особливу увагу приділили деклараційній компанії 2024 року, охопивши 300 учасників з усіх областей України.

 

В Україні з 1 січня цього року стартувала кампанія декларування доходів за 2023 рік. Громадяни, до 1 квітня 2024 року, мають задекларувати інформацію про свій майновий стан і дохід.

Тож як уникнути помилок при декларуванні та нововведення цьогорічної компанії НАЗК розповідали спікери НШС — суддя Вищого антикорупційного суду Інна Білоус, суддя Шевченківського районного суду міста Києва Валентина Малиновська та суддя Московського районного суду м. Харкова Дмитро Крівцов.

 

Основні тези:

  • При заповненні звітності про свої статки декларант має орієнтуватися на роз’яснення, що викладені у Базі знань НАЗК.
  • Декларацію можна подати особисто або уповноваженою особою в електронній формі з дотриманням вимог законів України «Про електронні документи та електронний документообіг».
  • Діє процедура надсилання декларації поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання.
  • Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
  • Громадяни, які мають право на податкову знижку за результатами 2023 року, можуть подати декларацію до 31 грудня 2024 включно.
  • Електронний сервіс «Податкова декларація про майновий стан і доходи» дозволяє сформувати декларацію та подати її до контролюючого органу з копіями первинних документів, у т. ч. для використання права на податкову знижку.
  • Часткове автоматичне предзаповнення декларації здійснюється на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податку, та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.
  • Використання цього електронного сервісу скорочує час і витрати при поданні податкової декларації та автоматично мінімізує помилки при заповненні звітності.
  • За умови якщо у платника податку відсутні підтверджуючі документи щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел і суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлені згідно зі ст. 13 Кодексу, то відповідно до п. п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 Кодексу такий платник зобов’язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним.
  • Декларант має право впродовж 30 днів після подачі декларації виправити помилки (лише один раз!), що були допущені під час подачі декларації.
  • Несвоєчасне подання декларацій тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
  •  

Служба судової охорони: твоя безпека — наша робота!