flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Національна школа суддів України навчала судових охоронців Харківщини інформаційно-психологічній безпеці, як частини Національної безпеки України

25 січня 2024, 12:43

 

Онлайн-семінар відбувся для працівників територіальних управлінь Служби судової охорони з усієї України. Загалом до навчання долучилося близько 300 учасників, із них – 34 з Харкова.

 

Сучасні технології стрімко змінюють стиль і якість життя. Поява інновацій не тільки створюють нові можливості для розвитку, але й несуть в собі безліч небезпек. Тож як не стати жертвою сучасного світу девайсів та злих умислів ворога розповідала викладачка Національної школи суддів України, доцентка кафедри кримінального процесу та криміналістики Інституту права Київського національного університету імені Тараса Шевченка, кандидатка юридичних наук Наталія Ахтирська.

 

Три години поспіль судових охоронців навчали розуміти сутність інформаційної безпеки держави, суспільства та особистості в цілому. Вміти розрізняти інформаційно-психологічні операції (ІПСО), свідомий та несвідомий вплив на користувача будь-якого інформаційного поля та з випередженням протидіяти пропаганді.

 

Лекторка зазначила, що будь-яке критичне сприймання інформації є запорукою не піддатися впливу. Коли слухач має сумніви до почутого й самостійно перевіряє отриманий матеріал, це сприяє виробленню «імунітету» та власної думки. Як правило, сумніви породжують потяг до пошуку істини. Не секрет, що недружні для України країни не шкодують коштів на кібератаки та розповсюдження фейків задля «промивки мізків» українців й формування громадської думки у потрібних для них напрямках. Так, мільйони  наших співгромадян, не підозрюючи, стають агентами військ противника, розповсюджуючи неправдиві та неперевірені факти, створених на основі фейкових наративів.

Також обговорили вплив ЗМІ, інформаційних платформ та популярних соціальних мереж на українське суспільство, які неодноразово поширювали неправдиву інформацію, місця ракетних обстрілів та розміщення військових об’єктів та об’єктів інфраструктури. Приділили увагу інформації, яку розповсюджують популярні блогери, тарологи та екстрасенси та вчилися відрізняти правдиву інформацію від маніпуляцій.

Тож, кожен українець має бути інформаційно-психологічно «стабільним» задля Національної безпеки нашої країни.