flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

MARCH РЯТУЄ ЖИТТЯ: СУДОВІ ОХОРОНЦІ ХАРКІВЩИНИ ОПАНОВУЮТЬ АЛГОРИТМИ ТАКТИЧНОЇ МЕДИЦИНИ

07 липня 2023, 10:00

 

 

 

 

Судові охоронці Харківщини пройшли курс з надання медичної допомоги в умовах бойових дій за алгоритмом MARCH. Навчання провели мобілізовані співробітники Служби, що нині є бойовими медиками ЗСУ та інструктор з тактичної медицини Всеукраїнського благодійного фонду «Друзі України».

 

 

 

  

Сьогодні, 5 липня, тридцять співробітників територіального управління Служби судової охорони у Харківській області пройшли чотиригодинний курс надання медичної допомоги в умовах бойових дій за протоколом MARCH. Він застосовується у "жовтій" або "зеленій" зоні бойових дій. Вчасно надана долікарська допомога дає шанси для виживання.

  

Першим етапом навчання за алгоритмом MARCH є зупинка масованої кровотечі (М). Судові охоронці на практиці відпрацювали накладання турнікета, компресійної пов’язки та тампонування рани.

  

«Однією з найрозповсюдженіших причин смерті людей при пораненнях є масована кровотеча, — зазначає інструктор Григорій Антощенко. — Для початку потрібно з’ясувати при свідомості поранений та чи може він самостійно дістатися укриття та накласти собі турнікет. Турнікети треба вміти правильно накладати та володіти навичками тампонування місця поранення».

  

Другим етапом навчання після зупинки масивної кровотечі є перевірка дихання (А) у пораненого за методом «Бачу. Чую. Відчуваю» та забезпечення прохідності дихальних шляхів.