flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ОБЛИЧЧЯ СУДОВОЇ ОХОРОНИ

07 червня 2023, 13:22

 

  

«23 ЛЮТОГО ЗАСТУПИВ НА ДОБОВЕ ЧЕРГУВАННЯ Й ЛИШИВСЯ АЖ ДО ТРАВНЯ»,— судовий охоронець та волонтер Олександр Шевчук

Він організовує та здійснює керівництво та контроль на об’єкті охорони, відповідає за громадський порядок у суді, припинення проявів неповаги до суду, охорону приміщень та забезпечення безпеки для всіх учасників судового процесу. Від його уміння взаємодіяти та планувати залежить робота цілого колективу.

Знайомтесь, це — Олександр Шевчук, командир 1відділення охорони 2 підрозділу охорони.

 

 

 

 

Завжди відкритий, щирий та неконфліктний. Тридцяти шестирічний уродженець Одеської області є одним із кращих командирів відділення територіального управління Служби судової охорони у Харківській області. Має вищу юридичну освіту й досвід роботи у патрульній поліції України. До лав Судової охорони приєднався з початку її створення, пройшов на конкурсній основі — на посаду контролера II категорії, згодом став командиром відділення. У роботі завжди покладається на довіру й дружню команду. Він ніби є татом цілого відділення, який 24 години на добу опікується своїми дітьми.

 

— Бути командиром відділення — велика відповідальність. Бо від твоїх рішень залежить не тільки злагодженість у роботі, а й психологічний клімат. На сьогодні, ми маємо сформований «кістяк» нашого колективу, це дозволяє довіряти один одному, — наголошує Олександр Шевчук. — Як командир задає тон, так і працюють контролери, тримаємо баланс у спілкуванні; вони прислуховуються до моїх порад та рішень, тому у кінцевому результаті всі задоволені.

 

Суд, де несе службу командир відділення охорони Олександр Шевчук, має цілодобовий графік несення служби. Це один із міських судів, де, без перебільшення, проходить велика кількість резонансних справ, тому командир відділення має обов’язково координувати роботу відділення, не допускати порушення громадського порядку у суді.

 

— В умовах воєнного стану відвідувачі судів стали більше носити зброї. Варто зазначити, що нині під час поверхневої перевірки з розумінням ставляться до такої процедури, — зазначає Олександр. — Досвід набутий у поліції допомагає у роботі, спілкуванні з громадянами, юридична освіта дозволяє бути грамотним й посилатися на закони України.

 

Олександр не цурається нести службу у нічні зміни, аби розвантажити щільний графік колег по службі. Поєднує планування роботи відділення та несення служби на посту пропуску. Зазначає, що на родину має тільки один вихідний після нічної зміни. Тим часом чоловіка в усіх його починаннях підтримує дружина Галина. А ще він має донечку Олесю. Як зазначає наш герой, вона дуже схожа на нього зовні й по характеру. Захоплюється айкідо та катається на ковзанах.

  

Багато у житті його родини та колективу змінило повномасштабне вторгнення окупаційних військ російської федерації. Події 24 лютого згадує так:

 

— 23 лютого заступив на добове чергування й лишився нести Службу аж до травня. Жили на об’єкті, охороняли майно судової установи, судові справи. Адже з початком повномасштабного вторгнення у Харкові траплялися ексцеси мародерства, завдяки пильності несення служби наших співробітників, майно судових установ вдалося зберегти й не допустити повного розкрадання й знищення, — згадує Олександр Шевчук

Відділення несе службу у судовій установі, розташованій у житловому масиві Салтівка, попри обстріли, судова установа не постраждала.

— Під час обстрілів керувалися правилом «двох стін», на щастя, ніхто не постраждав. Ці події нас зробили дружнішими, допомагали колегам «латати» вікна після вибухів, шукали матеріали, допомагали коштами та психологічно. Ніхто з нашої команди не лишився без уваги, — згадує старший сержант ССО.

Судовий охоронець з колегами активно допомагають українським захисникам – опікуються потребами бійців 22-го окремого мотопіхотного батальйону 92 окремої механізованої бригади імені кошового отамана Івана Сірка. Спочатку вони займалися виготовленням окопних свічок. Збирали бляшанки всім підрозділом, до справи залучили працівників суду, купували сировину, адже в окопах ці свічки — незамінні: горять від двох до семи годин. Саме ж «окопне освітлення для військових» виготовляла харків’янка Олександра, робила це вдома на кухні. Для цього було закуплено понад 30 кг брикетів парафіну й виготовлено близько 300 свічок. Наразі ж Олександр збирає кошти на автомобіль для армійців 22-го окремого мотопіхотного батальйону. Потрібно зібрати 135 тисяч гривень, наразі зібрано близько 40 тисяч.

  

Нагадаємо, 22 ОМПБ 92 ОМБр був створений у 2014 році як батальйон територіальної оборони переважно з мешканців Харківської області. У 2022 році підрозділ одним з перших вступив у бої на окружній дорозі Харкова.