flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Вишиті візерунки долі

18 травня 2023, 15:44

Щорічно у третій четвер травня в Україні відзначається День вишиванки. Цьогоріч це свято припадає на 18 травня. Це свято національної єдності, адже він об’єднує українців незалежно від їх місця проживання та віросповідання.

Магічне дійство поставало у руках умілої господині. Взявши гарне вибілене полотно, вона заздалегідь продумувала візерунок до сорочки. Кожен елемент на вишивці – це своєрідний код, за символами якого, можна прочитати потаємне послання: радість, сум, здоров’я, благополуччя тощо. Полотно, що використовували для пошиття сорочок також несло в собі певну інформацію: білосніжний колір – чистота, червоний символізує життєву силу, зелений – природу та спокій, а чорний – смуток і тугу. Вишивка на полотні відрізнялася не тільки від регіону до регіону, а й від сім'ї до сім'ї.

Так, наприклад, Слобожанська вишивка створювалася в техніці "білим по білому", використовувалися здебільшого палеві відтінки кольору, без контрастних чорного і червоного, рослинний і рослинно-геометричний орнамент. Що ж до орнаменту, то він міг бути досить різноманітним і ніс у собі певну закодовану інформацію, починаючи від символу родючості – дерева, де коріння – знак предків, стовбур – сучасність, верх – вищий, духовний світ, до образу свободи – птаха. Ще одним символом, що досить часто можна побачити на вишиванках Слобожанщини та Середньої Наддніпрянщини, є трикутники, що, доторкаючись вершинами одне до одного, символізують Світ та Антисвіт. Подекуди між трикутниками є лінія, так зване «Кільце Великого Світіння», що символізує віддзеркалення двох світів. Створені технікою вирізування, ці знаки можуть бути ліво- (загин хреста вліво) та правосторонні. Повернута проти годинникової стрілки, вишивка трикутників символізувала оберегове полум’я, за годинниковою стрілкою – знак родинного вогнища.

До кінця XIX століття на Слобожанщині побутували сорочки вишиті здебільшого лляними нитками, що рясно орнаментувалися та мали високі стоячі коміри з великим викотом горловини та рукавами, пришитими безпосередньо до кокетки.

Зараз, в умовах воєнного часу, вишиванка набула свого первозданного значення. Це не просто одяг, а код нашої нації, що не тільки оберігає й наголошує на тому, що українському роду – нема переводу!