flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судові охоронці Харкова навчалися запобігати мінній небезпеці

15 травня 2023, 11:41

Судові охоронці та представники Орджонікідзевського районного суду м. Харкова навчалися розрізняти міни, саморобні вибухові пристрої та боєприпаси. Їм у цьому допомагали фахівці напряму протимінної діяльності Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України.

Співробітники Служби судової охорони нерідко знаходять у відвідувачів судів заборонені предмети. Зазвичай це холодна та вогнепальна зброя й боєприпаси до них. Проте у прифронтовій Харківщині фіксується високий рівень мінного забруднення. Існує велика ймовірність спроб пронесення та застосування зловмисниками  саморобних вибухових пристроїв та протипіхотних мін. Зокрема, це можуть бути міни-«пелюстки», міни-«відьми», міни-«сюрпризи», відтак такі заняття надзвичайно актуальні.

 

 

 

 

Також надзвичайники розповіли про такі загрози, з якими може зіткнутися будь-який мешканець Харківщини. Йшлося про розтяжки, касетні боєприпаси та  снаряди, що не розірвалися. Задля досягнення своєї цілі загарбники  нерідко використовують вибухові пристрої, заборонені у використанні в усьому цивілізованому світі. Вони добре замасковані, мають незвичні форми та наділені особливими характеристиками: реагують на людські кроки, розрізняють ходьбу дитини та дорослого, вміють стрибати та навіть самостійно закріплюватися до будь-якої поверхні. Одні з них застосовуються задля повного знешкодження противника, інші так звані «гуманні» — калічать.  Нині до 40% території нашої держави потерпають від мінного забруднення. За даними Mines Advisory Group, з 24 лютого 2022 року по січень 2023 року від мін в Україні постраждало щонайменше 611 цивільних осіб. З  початку повномасштабного вторгнення  сапери знешкодили понад 320 тисяч вибухонебезпечних предметів.

  

Фахівці напряму протимінної діяльності Міжрегіонального центру гуманітарного розмінування та швидкого реагування ДСНС України наголошують на дотриманні правил безпеки: не ходити у неперевірених місцях, добре дивитися під ноги та у жодному разі не чіпати їх руками. У випадку знаходження такого «подарунку» негайно повідомляти екстрені служби.

 Співробітники Служби судової охорони закликають відвідувачів дотримуватися правил відвідування судів й наголошують на дотриманні правил безпеки!

 

Твоя безпека – наша робота!